TLF. 75 85 81 85

IBÆKVEJ 46, 7100 VEJLE

Jeffery John, VGCs første træner

Torsdag 01. september 2022

Af Jan Skanderup, tidligere formand for Vejle Golf Club

Når man som mig befinder sig i livets vinter løber tankerne ofte tilbage til fortiden. Dengang der lå sne i Danmark om vinteren. Dengang man sagde De til hinanden. Dengang et postbud var iført en rød postuniform og slips. Dengang en telefon var noget, som hang på væggen og kun fandtes i ”bedre” hjem. Dengang små børn blev ”passet” hos deres mor. Dengang verden ikke var af lave, men et harmonisk sted at leve. Dengang Vejle Golf Club endnu havde et medlemsblad som hed Fællessletgård Nyt, altså før ”onde” mennesker aflivede det. Og! En stakkel som undertegnede må ty til hjælp fra ”mit” sekretariat og mærkelige maskiner for at få afløb for mine ”gamle” tanker, jeg er årgang 1942. altså en OL-sag! Medlemsnr. 18.

Hvorom alting er! Nyeligen fik jeg fra chefgolftræner Talal Sidani en golfkølle. Det var et jern påført signaturen JEFFERY JOHN, altså et jern fra dengang Vejle Golf Clubs klubhus nedbrændte 1975. Medlemmernes udstyr som opbevaredes på stedet, blev flammernes bytte samt klubhuset og alt hvad deri fandtes. Et skrækscenarie. En brand som qua klubhuset stråtag kunne ses helt til Fredericia, hvor i øvrigt mange medlemmer havde adresse.
Jeffery John som var klubbens træner dengang 1972-1982, gjorde herefter en tur til sit moderland England og hjemførte bunker af nyt golfgrej til de ”sultne” medlemmer og senere blev det til bl.a. jern med Jeffery’s signatur på køllehovedets bagside. Det er et sådant jern, som nu hænger på væggen i klubhusets raritetskabinet under fotoet af Jeff.

Golfkøller med mere eller mindre berømte golfspilleres navnetræk på – først kendes flere hundrede år tilbage i spillets historie. Nyeligen har jeg i egen samling fundet en træskaftet (hickory) golfkølle mere end 100 år gammel, som er stemplet: R. MURRAY Copenhagen Golf Club. Godt nok staver klubben deres navnmed K og ikke C, men pyt, det er kun et lident kuriosum. Jeg tror nok klubben blev glad for køllen, da jeg forærede dem den, den havde i hvert fald ikke én i forvejen.

Når jeg igen skriver om Jeff er der fordi mange gode timer blev tilbragt i hans selskab i proshoppen, ofte til en kop kaffe og et stykke wienerbrød med, samt en hyggelig snak om hint og dette bl.a. hvordan man dengang som Pro reparerede itu gåede golfkøller. I dag kastes de bort og nye købes. Intet genbrug her. Forstå det hvem som kan. Jeffery John er i 2021 blevet udnævnt til Master professional og æresmedlem af Britisk P.G.A. efter en lang karriere som pro i alverdens lande, eksempelvis Tyskland, Østrig, Indien og mange flere samt naturligvis England. Det er mig en stor glæde at erfare dette, thi! Jeff var en gentleman af den gamle skole. Han drak aldrig spiritus i klubhuset, højst en tomatjuice. Han holdt altid sin ”sti ren”. Han er i dag ”medlem” af det grå gulds brigade og har bopæl i England. En af hans trylleformularer på drivning range sidder stadig i mit øre ”good grip”, jeg har hørt det tusind gange om end jeg aldrig har taget undervisning, heller ikke af ham. Og! Med hensyn til grip, spiller jeg stadig med det gamle St. Andrews grip også kaldet tifinger grip’et. Alle andre spiller med Vardon grip eller til nød baseball grip. Forleden så jeg Lukas på driving range, en purk på 6 år, høvle bolde afsted med sin fars driver. Det var guddommeligt. Han havde højre hånd øverst og venstre 20 cm længere nede medens han så, ikke på bolden, men til højre og venstre medens han snakkede som et vandfald. Da jeg sagde: ”Du skal se på bolden” lød svaret da han så på mig: ”Jeg kan også med lukkede øjne”, og JA squ kunne han. Det var for mig en konge dag af de sjældne!!!

Man genvinder troen på fremtiden, selvom den verden, en sådan lille purk, vokser op i, ikke er så rosenrød som da jeg var lille. Dengang var der i øvrigt kun 10 golfklubber i Danmark. Jeffery John var hos os i Vejle G. C. meget interesseret i den opvoksende golfungdom som han yndede at undervise samt (ikke mindst) indlære gode manerer og sober omgangstone. Inklusive golf spillets etiketteregler, som efter min beskedne mening er lige så vigtig som golfregler, hvis ikke vigtigere!